15.05.2024
Нині в Україні не зареєстровано випадків холери або підозр на захворювання нею. Усі результати досліджень зразків, взятих з об’єктів навколишнього середовища й від пацієнтів з ознаками гострої кишкової інфекції, є негативними.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Він зазначив, що на підтоплених територіях внаслідок руйнування Каховської ГЕС існують ризики погіршення ситуації щодо інфекційних захворювань, зокрема і холери. Нині епідемічна ситуація прогнозована та керована.

Однак в поверхневих водоймах вже зафіксовано значне перевищення мікробіологічних показників, тому купатися чи використовувати таку воду для обробки харчових продуктів не можна. Особлива увага до риби: виловлювати та вживати рибу із забруднених водойм заборонено.

– Ігор Кузін

Кузін додав, що зараз критично важливо не використовувати воду з індивідуальних криниць та колодязів на раніше підтоплених територіях. Це може становити загрозу для здоров’я і викликати захворювання.

Крім того, бутельована вода і та, яка подається або підвозиться до населення, відповідає Державним санітарним правилам та нормам та є безпечною для споживання за підсумками проведених досліджень.

Нагадаємо, що у Державній екологічній інспекції 13 червня повідомили, що після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції «дуже великої» забрудненості води не зафіксували, але виявили холерну та кишкову палички.

Підрив Каховської ГЕС

Він стався в ніч проти 6 червня. В «Укргідроенерго» повідомили, що Каховська гідроелектростанція відновленню не підлягає. Підрив призвів до підтоплень територій у Херсонській та Миколаївській областях. Через це декілька мільйонів тонн українського врожаю можуть бути втрачені, а поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі.

Українська розвідка повідомила, що за цим стоїть диверсійна група росіян. Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель підкреслив, що греблю не бомбардували, а знищили вибухівкою на території, яка перебуває під контролем росії. Норвезька компанія NORSAR проаналізувала сейсмічну активність і підтвердила, що греблю було зруйновано внаслідок вибуху. Також вибух зафіксували американські розвідувальні супутники.

Наразі, за офіційними даними, внаслідок підриву ГЕС відомо про 10 загиблих на Херсонщині та ще двох на Миколаївщині. Безвісти зниклими вважаються 42 людини. Також надходить інформація про загиблих на окупованому лівому березі: лише в Олешківській громаді лікарі повідомляли про 8 загиблих.

Україна проводить евакуацію цивільних із зони підтоплення. Станом на вечір 11 червня з Херсонщини та Миколаївщини вивезли понад 3700 людей. Станом на ранок 13 червня відомо, що лише з Херсонщини евакуювали 2 757 людей. Також Україна під обстрілами проводить евакуацію навіть з окупованого лівого берега Херсонщини.