27.07.2024
Ще двоє цивільних загинули через підтоплення Херсона внаслідок підриву росіянами Каховської гідроелектростанції.

Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Так, в одному з районів міста виявили утопленими невідому жінку та 50-річного чоловіка.

Загалом, за даними ОВА, наразі відомо про 10 загиблих на Херсонщині через підрив Каховської ГЕС. Ще 20 людей поранені, серед них 5 поліцейських і двоє рятувальників. Безвісти зниклими вважаються 35 людей, зокрема семеро дітей.

Також в МВС зранку повідомляли про двох загиблих від підтоплення в Миколаївській області.

Окрім того, надходить інформація про загиблих на окупованому лівому березі: лише в Олешківській громаді лікарі зафіксували 8 загиблих.

Підрив Каховської ГЕС

Він стався в ніч проти 6 червня. В «Укргідроенерго» повідомили, що Каховська гідроелектростанція відновленню не підлягає. Підрив призвів до підтоплень територій у Херсонській та Миколаївській областях. Через це декілька мільйонів тонн українського врожаю можуть бути втрачені, а поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі.

Українська розвідка повідомила, що за цим стоїть диверсійна група росіян. Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель підкреслив, що греблю не бомбардували, а знищили вибухівкою на території, яка перебуває під контролем росії. Норвезька компанія NORSAR проаналізувала сейсмічну активність і підтвердила, що греблю було зруйновано внаслідок вибуху. Також вибух зафіксували американські розвідувальні супутники.

Україна проводить евакуацію цивільних із зони підтоплення. Станом на вечір 11 червня з Херсонщини та Миколаївщини вивезли понад 3700 людей. Також Україна під обстрілами проводить евакуацію навіть з окупованого лівого берега Херсонщини.