27.07.2024
Господарський суд Києва не задовольнив позов Української православної церкви московського патріархату про усунення перешкод у користуванні майном Києво-Печерської лаври.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

13 червня у суді відбулося слухання по суті у справі за позовом УПЦ МП до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про усунення перешкод УПЦ МП у користуванні майном, а саме в доступі та здійсненні богослужінь.

Ткаченко розповів, що представники Чоловічого монастиря УПЦ не прибули на засідання й подавали клопотання про перенесення. Але суд відхилив їх як необґрунтовані.

Міністр повідомив, що суд, дослідивши матеріали справи, ухвалив рішення про відмову в задоволенні позовних вимог УПЦ.

«Маємо першу (і вірю, що не останню) перемогу в суді у справі повернення майна Києво-Печерської лаври державі», — зазначив Ткаченко.

Що передувало?

До 29 березня Українська православна церква московського патріархату мала звільнити будівлі Києво-Печерської лаври — держава розірвала з церквою договір оренди. Протягом тижнів священники потроху вивозили речі, але врешті заявили, що йти не збираються.

Як стало відомо, монастир УПЦ МП подав позов до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про визнання недійсною односторонню відмову від договору. Митрополит Павло заявив, що він та духовенство УПЦ МП мають право залишитись і не планують покидати Лавру до закінчення судового розгляду.

Однак Господарський суд Києва не підтримав прохання УПЦ МП заборонити виселення з Києво-Печерської лаври на час розгляду позову. А у квітні суд заборонив перешкоджати роботі комісії Міністерства культури на території Києво-Печерської лаври до закінчення судового розгляду.

Міністр культури України Олександр Ткаченко пояснив, що на основі звіту комісії заповідник «Києво-Печерська лавра» тепер вимагає від ченців УПЦ МП звільнити й повернути державі зайняті культові будівлі та обʼєкти Лаври. А втім, УПЦ МП цього не зробила. Ткаченко каже, що «ця та всі інші перешкоди будуть долучені до судової справи».